Allt om det fantastiska fenomenet bingohallar

Att spela bingo i bingohall är för många det äkta sättet att uppleva bingo. Det har historiskt också varit det populäraste stället att spela bingo på. Bingohallarnas stora fördel ligger bland annat i möjligheterna att förena spänningen som spelet ger med en trevlig stund i sällskap av likasinnade.

Bingohallar i Sverige

Hallarna drivs vanligtvis av mindre idrottsföreningar. Driften blir deras sätt att få in viktiga inkomster till klubbkassan. Bingotillståndet ansöks hos Länsstyrelsen. För att få tillståndet beviljat är motkravet att man har ett stort fokus på ungdomsidrottandet i föreningen. Här hittar du snabbt ett spelgäng, då det brukar finnas många regelbundna besökare. Sedan får man ju inte glömma bort chanserna att vinna fina vinster på kuppen. På svenska bingohallar spelas oftast bingo med en bricka som innehåller 25 rutor, 5x5 rader. Där ska du pricka in dina vinstnummer från 75 möjliga nummer. Vinster ges på fem nummer i rad, vågrätt, lodrätt eller diagonalt.

Historik

Fenomenet kom på 60-talet och succén var ett tidigt faktum. Så snabbt som i slutet på 60-talet fanns omkring 500 bingohallar i landet. Förutom att erbjuda vinstchanser blev det också en viktig samlingspunkt på mindre orter. Det fanns dock vissa bekymmer kring organisationen och säkerheten. På 70-talet blev det Länsstyrelsens ansvar att administrera bingospelandet i hallar. Det innebar säkrare kontroller och regler. Det fanns länge en hög skatt på bingospel men denne sänktes på 80-talet för att 1995 tas bort helt. Ett resultat av det blev att möjligheten att vinna kontantvinster tillkom. Tidigare hade det bara handlat om varuvinster. Även detta hade såklart positiv inverkan på trenden. Nu kan vi dock se en tillbakagång, mycket på grund av internets framfart. Nätet har blivit det naturliga forumet för bingospel och många strömmas dit. Där är tillgängligheten ännu lite bättre. Det återstår att se vad detta kommer innebära för bingohallarna i det långa loppet.

Dagens läge

Idag finns cirka 100 bingohallar i landet. De drivs fortfarande av ideella föreningar, 95 % av intäkterna går direkt tillbaka till föreningarna. Fortfarande är det den viktigaste inkomstkällan för många klubbar.