Bingolotto

Bingo startade i Sverige 1961 och blev omedelbart en stor succé. Det spelades bingo i föreningslokaler, Folkets Hus, bygdegårdar och i stort sett varenda tillgänglig lokal. Man kan säga att folk nästan vallfärdade till dessa tillställningar.

Trettio år senare kom så Bingolotto som slog knock på svenska folket fullständigt. Lotterna/brickorna såldes av idrottsföreningar och andra organisationer, och dess inkomstkälla kom dessa klubbar tillgodo som ett välkommet tillskott i kassan. Bingolotto ingår i Folkspel AB som drivs av svenska föreningar och organisationer tillsammans.

Egentligen hade Bingolotto startat två år tidigare i Kållevisionen, en lokal kabelkanal för Göteborgsområdet, lokala specialsatsningar gjordes även i Umeå, Linköping, Jönköping och Malmö. Det gick så bra att Bingolotto sändes i tv4 från och med 1991. Men när man började dessa program insåg man nog inte vilken genomslagskraft detta skulle få. Några år senare kunde man uppmäta över 3 miljoner tittare per program i flera av lördagskvällarnas sändningar och lottförsäljningen uppgick till 3 180 miljoner kronor. Att jämföras med den första sändningen i tv4 då man tryckte 75 000 lotter, men redan till lördagen därpå tryckte man upp 170 000 lotter.

Underhållande tv

Bingolotto är inte ett renodlat bingospel, i så fall hade det nog inte blivit lika populärt. Numer är dragningen redan klar i förväg, vilket gör att folk spelar för gallerierna. Bingobrickan är mer en lott och flera olika vinstmöjligheter radas upp under programmet. Underhållningen, ofta i form av dansband eller andra artister är en viktig del, kombinationerna av bingospel, lotteri och underhållning är vad som gjort Bingolotto till ett stort nöjesprogram.

Den förste programledaren var Leif "Loket" Olsson som blev mycket folkkär. Han slutade 1999 men har gjort ett par inhopp senare. Samtidigt sände man ännu lokala bingolotto på måndagar fram till året då Loket slutade, men lördagsprogrammet var naturligtvis huvudnumret. En av de roligaste sekvenserna i spelets historia är när Loket ringer upp en vinnare och denne inte vill tala i telefon eftersom det var Bingolotto på tv.

Andra programledare har varit idel kändisar, vilket Loket inte var från början, han var mer känd som internationell och olympisk handbollsdomare. Han efterträddes av Lasse Kronér följt av Gunde Svan, Rickard Olsson, Lotta Engberg, Jan Bylund och Marie Serneholt. Flera av dessa har haft mer än en period som ledare för programmet. 2013 blev det en av svensk televisions stora profiler, Ingvar Oldsberg, som fick sköta ruljangsen.

Folkligt spel hos Folkspel

Men genom åren har inte Bingolotto alltid varit en dans på rosor och de riktigt stora guldåren på 1990- talet kommer kanske aldrig igen. Under 2004 och 2005 kroknade lottförsäljningen en hel del och den dåvarande programledaren Lasse Kronér slutade mitt under vårsäsongen 2004. Leif "Loket" Olsson återinsattes under återstående åtta program.

Under de följande åren var uppgång och nedgång något som ledningen och publiken vande sig vid, eventuellt berodde detta på ständiga kanalbyten. Med Oldsberg i högsätet och byte från kanal 7 tillbaka till tv4, där den stora succén en gång började, har dock intresset varit stort. Nyligen hoppade Lotta Engberg in som ställföreträdare när Oldsberg var ledig. Men intresset bland spelare och tittare ligger fast och någon ny svacka verkar inte vara i färde.

En annan orsak till att det numer fungerar bra kan vara att det går att köpa bingobrickor med lottnummer på nätet. På nätet bedriver man även vanlig nätbingo och säljer elektroniska skraplotter.