Trots – eller kanske på grund av – att bingo startade i Sverige redan på sextiotalet och blev en stor succé är spelet kanske inte så känt bland dagens ungdomar. Andra har möjligen glömt bort spelets grunder. Av den anledningen kan det vara på plats med en nybörjarguide.
Bingo är ett av världens mest spelade hasardspel och förekommer i stort sett i alla länder på kartan. Till Sverige kom det 1961 och första spelet anordnades i skånska Gunnarstorp. Det var idrottsföreningen där som stod för arrangemanget och detta startskott kom att bli ett signum för idrottsrörelsens kapitalunderstöd. Snart spelades bingo i alla föreningslokaler och samlingslokaler, såsom bygdegårdar och liknade. Folk gick "man ur huse" för spel en eller ett par gånger i veckan. Men de nöjde sig inte med detta - därför tillkom bingohallarna i städer och tätorter där man kunde spela från morgonen till sena kvällen, varje dag.
Den vanligaste bingon har 75 nummer uppdelat i 5 grupper om 15 nummer vardera. På en bricka med 3 gånger 25 rutor har varje grupp fördelats slumpvis över dessa. Den vänstra kolumnen är märkt med "B", nästa kolumn med "I" och så "N", "G" och "O". Vanligen är mittenrutan i varje 25-grupp märkt "fri". När utroparen drar en siffra uttalas denna högt, exempelvis "Niklas 31" där "Niklas" således står för "N:et". När spelet kommit igång brukar man spela en rad som första spel. Denna kan vara vågrät eller lodrät och ibland gills även diagonal samt hörnbingo. När en spelare fått första raden och fått pris för detta fortsätter spelet med 2, 3 och 4 rader samt full bricka. Om två spelare eller fler får bingo samtidigt är det brukligt att de får dela på vinsten eller att alla vinner lika mycket. Vinsterna kan vara i form av varor, värdecheckar eller presentkort. Kontanter är inte tillåtet som vinstmedel.
Det är Lotteriinspektionen som ger tillstånd för anordnande av bingo. För att bli godkänd måste man vara en allmännyttig förening som välkomnar alla som medlemmar. Slutna föreningar duger således inte. Tillstånd till bingospel gäller för lokaler och liknade, bingo på nätet omfattas inte. Bingo på internet betraktas som nummerspel. Spelet har haft en vikande trend omsättningsmässigt de senaste 15 åren, dock med en liten ökning det senaste. I kronor och ören är inte bingon bland de fem främsta i den reglerade svenska spelmarknaden. Dessa var Postkodlotteriet, triss, V75, lotto och Vegasmaskinerna. Sett till den totala omsättningen svarar dessa fem produkter för 39 % och den övriga, inklusive utländska aktörer, för den större delen, 61 %. Bland utländska aktörer räknas exempelvis de så kallade "svenskkasinon" som Betsson, Unibet, Maria Bingo med flera. Dessa får inte tillstånd i Sverige men att ha sin bas på Malta går utmärkt. Inom ramen för EU/EES kan denna typ av länder husera bolag som driver spel på nätet. Detta regleras med licenser och certifikat, verksamheten kontrolleras lika hårt som i Sverige.