Andra bingovarianter

Var och när det hela började är ovisst, men helt plötsligt spelades kobingo på nästan varenda marknad runt om i Sverige. Bingo blev ett begrepp redan i början av sextiotalet och sedan dess har även olika varianter utvecklats. Kobingo anordnas på ett stort fält där marken markerats i numrerade rutor. Marknadsbesökarna kan då satsa en viss summa på det nummer de tror att kon därute kommer att bajsa på. Med fördel används en så kallad sinko, då denne slutat ge mjölk och är i period före nästa kalv. Detta innebär att kon inte äter så mycket och därför har så mycket avföring, varvid spänningen på vem som skall vinna bibehålls en längre tid.

Andra sätt att spela vanlig bingo på annorlunda sätt är gåbingo och bilbingo, kanske har även cykelbingo förekommit. Gemensamt för dessa är att istället för att sitta vid ett bord med sina brickor färdas bingospelaren till stationer där numren som annars ropas ut finns uppsatta. Gåbingon introducerades för motionens skull. Att sitta i en bingohall flera timmar befrämjar inte kroppsrörelse. En av Sveriges största företrädare för motion; Korpen, satte igång denna variant 1969 i Timrå.

Dikta en vers för bingo

En mer ovanlig form är poesibingo. Någon eller några så kallade scenpoeter läser dikter och spelarna har brickor med ord istället för siffror. Vartefter orden läses prickar deltagarna i sin bricka på samma sätt som vanlig bingo.

Det finns fler varianter av bingo och alla fyller givetvis sin funktion på något sätt. Huvudsyftet med bingo kan dels vara att vinna men för många är det lika mycket att träffas och umgås. Numer kan man även spela bingo på nätet och en del bingosajter har specialiserat sin chattfunktion. Där kan spelarna under spelets gång umgås på nästan samma sätt som om de satt i en bingolokal. Bingo kan därmed sägas vara en social inrättning och den allra största i den genren är givetvis Bingolotto. Numer har väl den lågan svalnat något men en tid var Bingolotto på var mans läppar. Föreningarna engagerade sig hårt för att sälja lotter som gav en viss avkastning till klubbkassan. Detta var tiden innan internet och då kunde man bara köpa fysiska lotter och inte elektroniskt på nätet som nu.

Landsomfattande bingospel

Det första bingospelet anordnades i Gunnarstorp 1961. Därefter blev bingo en stor källa till föreningarnas ekonomi. Lotteriinspektionen utfärdade tillstånd till föreningar med ungdomsverksamhet och bingospel anordnades i allehanda lämpliga lokaler som bygdegårdar eller andra föreningslokaler. Bland annat skapades Riksbingo med många olika orter anslutna. Sverige blev och förblev ett bingospelande land.