Beroende av bingo

Det kan låta löjligt att någon skulle kunna bli beroende av bingo då de flesta förknippar beroende med alkohol och droger, och de få som är medvetna om spelberoende bara tror att det gäller spel med mera action så som slots eller bordsspel. Men faktum är att bingoberoende är lika allvarligt som alla andra former av spelmissbruk och därför så kan även konsekvenserna vara lika allvarliga. Ett spelberoende börjar oftast när man börjar bli desperat efter att först ha vunnit mycket och sedan förlorat ännu mer. Men om man är medveten om symptomen och hanterar sitt spelande ansvarsfullt så kan man minska risken att utveckla ett bingoberoende väldigt mycket.

Symptom för bingoberoende

Symptomen för ett bingoberoende är väldigt likt symptomen för beroende i andra former men eftersom ett bingoberoende inte har fysiska symptom så kan det vara svårt att märka om någon i din närhet är beroende. Men vanligtvis så innebär ett bingoberoende att man visar upp följande symptom i olika grad.

  • Tolerans - Man behöver spela mer för att få samma 'rus' som i början, alltså med en stor mängd brickor samtidigt.
  • Flykt - Om man spelar för att komma bort från problem hemma eller saker som har gått fel i livet och bingo är en flyktväg för dig.
  • Frånvarande - Det enda du tänker på är att spela spelet och du läser om spelet när du inte spelar, eller planerar för nästa gång du ska spela.
  • Tjäna igen - Du fortsätter spela för att du känner att du måste få tillbaka pengarna du har förlorat.
  • Abstinens - Du blir rastlös när du inte spelar och är generellt irriterad och har svårt att sova på natten när du inte kan spela.
  • Stör i vardagen - Ditt spelande börjar påverka ditt liv negativt. Du bråkar med dina vänner eller familj om din besatthet av att spela, och du kanske till och med bestämmer dig för att sluta ditt jobb för att börja spela på heltid.
  • Brottslighet - Du börjar stjäla pengar från vänner, familj och kanske till och med främlingar.

Man behöver inte ha alla symptom för att kunna klassas som spelmissbrukare, och man kan få mildare versioner av symptomen ovan så att de inte är lika tydliga, men det är de vanligaste symptomen för spelberoende.

Det finns hjälp att få

Om du eller någon i din närhet redan är eller är på väg att bli en spelmissbrukare så kan du kontakta Stödlinjen för tips och råd om hur du ändrar dina spelvanor. Du kan kontakta dem direkt på deras hemsida eller via telefon på numret 020 81 91 00. Du är alltid anonym när du kontaktar Stödlinjen och det är kostnadsfritt.