Recension av bingo på svenska spel

Bingo i Sverige

I mer än 50 år har svenska folket spelat bingo av hjärtans lust. Människor gick "folk ur huse" för att spela bingo. Spelet kom som en virvelvind på 1960-talet och alltsedan dess har den hållit människorna i sitt grepp. Dess popularitet beror kanske på att bingo betraktas som mer humant än hasardspel som utövas på kasinon. I mycket kan detta grunda sig på att spelet var legitimt redan från början, tillstånd gavs av statliga lotteriinspektionen till föreningar. Den första klubben som anordnade bingo var Gunnarstorps IF i Skåne och året var 1961. Kanske intäkterna därifrån medförde att klubben några år senare faktiskt kvalade till Allsvenskan i fotboll. Ett annat statligt organ, Tipstjänst, skötte på den tiden främst tippningen på fotbollsmatcher. 1997 slogs denna gren samman med Penninglotteriet och Svenska Spel bildades. Från dess har utvecklingen gått i rekordfart, mycket tack vare internet. Redan året efter var man klara att beträda cyberrymden och numer har man ganska många spel på hemsidan, ett av de stora är just bingo. Trots att spridningen för bingospel är ganska stor både på nätet och i fysiska bingohallar, samt att konkurrensen är väldigt stor, har Svenska Spel en tämligen trogen publik. Man har även en bingohall i Sundbyberg där huvudkontoret tidigare låg. Efter sammanslagningen blev det Penninglotteriet i Visby som fick bära huvudansvaret för verksamheten.

Svenska Spels försök att få monopol på bingo

Satsningen på bingohallar skulle från början innebära att man tog över de flesta bingohallar i landet med sin speciella utrustning. Från att spelet blev populärt anordnades bingokvällar över hela landet och det skapades en mängd hallar som i många fall bedrev bingospel från morgon till kväll alla dagar i veckan. Oftast drevs dessa av allianser mellan ett antal klubbar och föreningar på varje ort. Det var dessa omkring hundra bingohallar som Svenska Spel tänkt ta över. Ambitionerna inleddes 2007, men efter en statlig utredning lades projektet ner år 2009. De bingohallar man tänkt driva överlämnades istället till en privat aktör. Just innan satsningen på bingohallar blev Svenska Spel föremål för utredning om mutor. Det rörde sig om upphandling av tekniska lösningar bland annat för bingospelet på nätet som inte skulle ha skötts på rätt sätt. Men åklagaren lade ner undersökningen.

Svenska Spels nätbingo

Utbudet på Svenska Spels bingosajt växlar vid olika tider på dygnet. Spel som startar på vissa klockslag brukar vara minst tre stycken och singelbingo där man spelar ensam mot datorn pågår alltid. Variantbingon är även den ett ensamspel. Insatserna för de kontinuerliga spelen kan väljas mellan fem till tio kronor och Bullseye med tolv konor. Man tillhandahåller även en chatt till spelarnas fromma. Där kan man växla allehanda spörsmål både beträffande bingospelandet och annat. Man måste bedöma sajten som tydlig och redig utan onödiga krusiduller.

Inom kort kommer man att presentera bingon och övriga spel i en ny sajt, allt för att presentera en mer klatschig miljö för spelarna. Jackpottarna kan variera men då Svenska Spel inte är anslutna till andra bingosajter blir det inte de där riktigt stora potterna hos spelarrangörer som erbjuder bingo från Microgaming exempelvis. Men trots detta håller man en trogen publik då många tror att det inte är lagligt att spela på nätet hos bolag som har sina servrar utanför Sverige. Så är dock inte fallet, alla är fria att använda cyberrymden fritt. Även för att spela bingo hos Svenska Spel.