Bingo regler 
 


Reglerna för bingo kan variera mycket mellan olika bingohallar så det är därför en bra idé att läsa igenom reglerna som gäller för just den hallen som du har valt att spela i. Om du däremot väljer att spela bingo online så skiljer sig reglerna inte så mycket mellan olika onlinekasinon men det är ändå värt att kolla upp reglerna innan du spelar för att vara på den säkra sidan.

Som sagt så finns det en stor mängd olika variationer av bingo men vanligtvis så har man ett bingo kort som består av ett 5x5 rutnät. 5 kolumner, en för varje bokstav i spelets namn, B-I-N-G-O. Det finns 24 slumpmässigt valda siffror på varje kort bestående av siffror från 1-75. Rutan som finns i mitten av kortet är tomt och används som substitut, alltså så kan det vara vilket nummer som än behövs för att få bingo. I vissa bingohallar så kan man bara få bingo lodrätt eller vågrätt medans man i andra hallar även kan få bingo diagonalt.

Det finns oftast en person som agerar som utropare, alltså personen som drar siffrorna och ropar ut vilken siffra som har dragits. Det kan även finnas en person, eller ett par personer som går omkring på golvet som ser till att ingen fuskar. Det är även de som är ansvariga att se till att din bingo stämmer när du ropar bingo. Även detta kan skilja sig från hall till hall och om du är osäker på hur det går till på just den plats du har valt att spela på så brukar det finnas regler tillgängligt, och om det är någonting som du fortfarande undrar över när du har läst igenom dem så var inte rädd att fråga andra spelare, bingospelare är vanligtvis en vänlig grupp människor

Att spela bingo på plats

Om man spelar bingo på plats så finns det ett par olika sätt som siffrorna dras. På vissa ställen så använder man sig av en så kallad tombola som är en klotformad behållare gjord av stålpinnar som fylls med bollar med siffror på vilka slumpmässigt dras efter att man har snurrat på tombolan. Men eftersom teknik blir mer och mer utspritt så är det idag vanligare att man använder sig av digitala hjälpmedel som slumpmässigt genererar siffror, det finns även ett par andra alternativ men dessa är de som är mest populära.

När man spelar bingo på plats så är det viktigt att man ropar bingo direkt när man får det, om utroparen hinner gå vidare till nästa siffra så kan det göra så att din bingo blir ogiltig. Så det är viktigt att hålla koll om man är nära att få bingo så att man inte missar sin chans att vinna.

Att spela bingo online

Om man spelar bingo online så genereras alla siffror slumpmässigt och om man spelar online så kan man även köpa en större mängd bingokort än om man spelar på plats. Spelar man online så kan man välja att låta spelet gå på 'autopilot' så man inte behöver kolla igenom alla sina bingokort på egen hand.