Bingo och hälsa

Söker man på nätet på artiklar om Bingo och hälsa får man faktiskt flera träffar. Det handlar mycket om att bingo är en rolig aktivitet som håller hjärnan igång då man blir äldre. Det är antagligen sant även om Bongo inte leder till särskilt mycket fysisk aktivitet.

Då - bingohallar

Då bingon erövrade Sverige så blev det snabbt ett mycket populärt spel och bingohallarna växte som svampar ur jorden. Det var idrottsrörelsen som använde Bingo för att dra in pengar till sin verksamhet. Bingo blev populärt i alla åldrar, men mest populärt blev det nog hos äldre daglediga det vill säga pensionärer.

Bingohallarna blev en träffpunkt dit man gick för att spela Bingo förstås, men även bara för att umgås och ta en kopp kaffe.

Nu - Bingo på internet

Hälsoeffekterna av ett gott socialt liv ska inte underskattas och därför kan det tyckas som en förlust att bingohallarna har försvunnit. Nu har dock Bingo på nätet hos nätcasinon utvecklats så att du kan sitta hemma och spela Bingo men ändå finnas i ett större socialt sammanhang. Dels har många nätbingosajter en livs levande utropare som ropar ut numren och den mer direkta kontakten med andra personer och vänner har ersatts av chattrum och slutna grupper på Facebook.

Det kan ses som en nackdel att den fysiska kontakten har försvunnit men uppvägs av att alla oavsett möjlighet att ta sig till en bingohall nu kan vara med och spela.

Bingo bra för hjärnan

Två helt oberoende universitet, University of Southampton i England och Rush University Medical Center i Chicago, USA har undersökt vilka effekter bingo har på äldre människors tankeförmåga och perception. De kom båda fram till att Bingo stimulerade hjärnans aktivitet och kunde fördröja insjuknande i Alzheimers sjukdom och motverka demens. Hjärnans reaktionshastighet förbättrades hos redan insjukna patienter och minnet blev blev även det bättre.

Man kunde samtidigt konstatera att den som tidigt hade börjat spela Bingo hade ett försprång för dem som börjat senare så det är sannolikt bra att börja spela Bingo redan på pensionsdagen om inte tidigare. Bingo är ju förutom de de positiva effekterna på hjärnan ett trevligt tidsfördriv som kan ge många sociala kontakter, alltså bara fördelar.